Mälestise nimi Vao mõisa kuivati

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaansamblisse kuuluv esinduslik majandushoone Vao mõisa kuivati.

Kirjeldus

Hoone on ristküliku-kujulise põhiplaaniga, keldriga ja kõrge viilkatusega ehitus. Keldril on peakividest silindervõlvidega laed. Kuivati on ehitatud põhiliselt paekividest, mis on krohvitud lubikrohviga. Pööningukorruse osas on seintes kasutatud ka maakive. Mälestist iseloomustab veel kellatorn ja pikk telliskividest korsten.

Ajalugu

Vao mõis on hooneterikas ansambel Vao ürgoru kaldal, hõlmab ka Vao tornlinnuse. Mõis oli 1744.a-st kuni võõrandamiseni 1919 v. Rennenkampffide valduses.
Mõis ehitati esinduslikult välja1770-80.a.-ail. Peahoone, hilisbarokne ühekorruseline puuehitis on hävinud, säilinud on kõrvalhooned, mis moodustavad esindusliku mõisakompleksi Vao ürgoru kaldal.
Vao mõisa kuivati on ehitatud 19.saj. IV veerandil. Kuivati põles 1984-85aastatel, põlengus hävis katus koos kandnekonstruktsioonidega. Majand ehitas uue katuse, katusekatteks on eterniit.
Hoonet kasutati veel kolhoosiajal kuivatina.