Mälestise nimi Kirikukassa, 1639 (dolomiit, sepis)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Sakraalese, Annetustarve, Kogumiskassa.

Muinsuskaitse all alates 1980 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 87

Materjal: dolomiit, raud.
Tehnika: raidtehnika, sepistatud.
Mõõtmed: kõrgus ca 107 cm, pealt ca 44,5 x 45 cm, rauduks ca 35 x 28 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): esiküljel (ukse allserva juures) kivisse süvistatuna daatum: Anno 1639
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kivipind kulunud, patineerunud, õlivärvijälgedega; vasakult küljelt suur tükk välja lõhutud, kahest lukust üks puudub, tabasid pole.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Faasitud nurkadega neljatahulise kivisamba kujuline (keskosa otstest ahtam) massiivne rahapakk, peal raudplekiga kaetud kausjas rahapiluga süvend. Esikülje ülapoolel sepisrauast uks kahe lukuga, üle lukuaukude käib kaks ristuvat, tabaga suletavat raudsepispõõna.
Mälestise pass (koostatud 1976, Muinsuskaitseametis), p. 20: arhiiviürikus 1750. aastal (EAA fond 1243, nim. 2, sü. 3, l. 3p) on märgitud: „Kirikul on suur kivist rahapakk (Block), kahe lukuga seestpoolt suletav ning kahe „klambriga“ risti üle üksteise, mille juurest aga rippuvad lukud puuduvad.