Mälestise nimi Laualühter, 19.saj. (valge metall)

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 105

Tehnika: hõbetatud, treitud.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: kõrgus 27 cm, jalami Ø 12, 8 cm, pealt Ø 5, 5 cm
Märgid (meistrimärgid): Jalami serval tootjamärgid (halvastiloetavalt): kolmsiirukujulisel pinnal tähed G. A. K; ristkülikulisel pinnal tähed A. O. (või Λ. П).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pinnakaunistusteta lihtne ülespoole laieneva samba kujuline (samba ülaots kumera profiiliga) küünlajalg ümmargusel treitud, servast profileeritud koonilisel jalamil. Küünlapiip vaasikujuline. Küünlajalg on paarikule (reg. nr. 16316) sarnane, kuid detailides erinev.
Küünlajalg koos paarikuga varastati 1995. aastal. Politsei kaudu kirikule tagastatud küünlajalapaar ei ole varastatuga identne, vaid sarnane. Küünlajalg oksüdeerunud, tüvisepoldi mutter kadunud, puudub küünlakrae.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane