Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 1893 (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Muinsusvarana arvele võetud 1995. aastal (nr. 188)

Autor, valmistamise koht: Eduard Dross, Tartu
Dateering: Annetatud 1893
Mõõtmed: seinaplaadi Ø ca 18, 5 cm, haara diagonaalpikkus 20, 8 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Graveeritud annetustekst paikneb kaarjalt seinaplaadi allosas: Reinholdt Baron Buxhöwden, Juli 1893.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kolme S-kujulise valatud, lapiku põhiplaaniga haaraga seinalühter (sarnane seinalühtritele 16320-22) – kooriruumis kirdeseinal. Taldrikukujulise seinaplaadi (mille külge haarad kinnituvad) ülaservaga liitub lihtsa vormiga rist, mille ühendus plaadiga moodustab lameda ristijalami, mis kinnitusplaadi allservas jätkub. Haarakinnitus sõrmtapiga, küünlapiibud kellkrateerikujulised. Tegemist on 19. sajandi lõpupoolel – 20. sajandi alguskümnendil Eesti kirikuis kõige enam levinud seinalühtritüübiga, kuulub Eduard Drossi ettevõtte toodangu hulka Tartus. Seinalühter on 1893. aastal annetatud Reinholdt Buxhöwdeni poolt
Lühter üleni kergelt oksüdeerunud, kullatist säilinud ei ole. Seinaplaat pragunenud ja kerges paindes, ühes ühes deformeerunud rasvataldrikus auk, teine lausa lömmis.

Kiriklikkude mälestusmärkide registreerimise töö Lihulas 1933. aasta suvel (TÜ raamatukogu käsikirjade osakond, fond 55, nim. 3, sü. 98), lk. 15: Seina küljes 6 vaskplekist lühtrit, igaüks 3 küünlapesaga. Lühtri aluse pealpoolsel serval rist, all seisab kaarena kiri – kahel: Sophie Baronesse Buxhöwden August 1865; kolmel: Reinhold Baron Buxhöwden den Juli 1893; ühel: Hermann Baron Buxhöwden den 12 Juli 1892.
Koostas Sirje Simson, kunstiajaloolane