Mälestise nimi Oreliprospekt, G.Terkmann, Tallinn, 20.saj. algus (puit, õlivärv)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Carl August Tanton, Gustav Terkmann
Dateering: 1849-1850; 19. sajandi lõpp - 20. sajandi algus
Mõõtmed: laius (karniisita) ca 243 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): sõrmlaual puitu kalligraafiliselt graveerituna orelimeistri nimi: G. Terkmann. Reval.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): mõneti määrdunud, värv kulunud, kohati puidukahjustusi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tegemist on Carl August Tantoni poolt 1849. aastal valmistatud ja Gustav Terkmanni poolt ajavahemikus 1895-1905 osaliselt uuendatud oreliga.
Orelihooldaja Toomas Mäeväli hinnangul, kes pilli aastatel 2000-2003 korrastas, pärinevad G. Terkmannilt tuulepõhjad ja mehhaanikaosa; viled aga on kokku pandud mitmest orelist. Prospekt koos ümbriskapiga põhiosas Tantoni ajast, seega aastaist 1849-1850 (EAA fond 1242, n. 1, sü. 23: leping C. A. Tantoniga oreli ehitamise kohta sõlmitud 9. veebruaril 1849, raha väljamaks 13. juunil 1850). Kujundus lihtne: esikülje keskmes kolm ümarkaarava ja ažuurse nikerddekooriga kolmnurkfrontoon. Ümbriskapi ülaservas kaarfriis. Mängupult paikneb oreli ees – organist on pilli poole seljaga.
Pill 1 manuaali ja pedaaliga, 9 registriga. Traktuur mehhaaniline. Lõõtsad oreli taga. Vilede võimalik päritolu mõnest Tallinna kirikust. Pill, mida umbes 25 aastat polnud kasutatud, seati mängukorda aastal 2000.