Mälestise nimi Tornikell, 1871 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 128.

Materjal: pronks.
Autor, valmistamise koht: VALENTIN WULF
Dateering: 1692, ümber valatud 1871
Mõõtmed: löögiringi Ø ca 71 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Riba valatud tekstiga: GEGOSSEN ANNO 1692 VALENTIN WULF. Teine valutekstiriba ümber löögiringi: UMGEGOSSEN ANNO 1871 SAMGIN MOSKVA.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Löögiringi servast välja saetud(?) ca 40 cm pikkune ja 4 cm laiune tükk. Servas ka väiksemaid murenemisi.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kellakorpuse ülapoolel kaks lamereljeefset valudekoorivööndit (motiivideks põiming, rosett), nende vahel riba valatud tekstiga: GEGOSSEN ANNO 1692 VALENTIN WULF. Teine valutekstiriba ümber löögiringi: UMGEGOSSEN ANNO 1871 SAMGIN MOSKVA. Tekstist ülespoole profiilvöönd ja selle kohal 2 ovaalset pinda näituseaurahaga (näidatud mõlema medali avers ja revers). Kell kaalub 11 puuda 30 naela.Pind tugevasti oksüdeerunud.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.