Mälestise nimi Audru kirik

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Väheseid 17.s. maakirikuid Eestis.

Kirjeldus

Traditsioonilise kavatisega: ühelöövilise pikihoonega liitub O-s kitsam 4-kandiline koor, N-s käärkamber, W-s torn, mida kroonib kõrge sale gooti telkkiiver. Pikihoonel on barokselt nõgus, tõstetud räästaga kivikatus. Fassaade iseloomustavad väga laiad ümarkaarsed aknaniššid ning hele-tumedate krohvipindade kontrast. Tumehalli seina foonil eralduvad säravvalged portaali- ja aknapealistikud ning äärised, karniis ja soklisimiss. Liseene matkivad valged krohvipinnad W-fassaadil ja nurkadel. Interjööri ilmestab kuplitaoliselt kõrge karniisidega puitlagi. Sisustus 19.s.: nikerdatud külgtugedega pingid, toskaana sambaile toetuv oreliväär, renessanssvormides kantsel, kooriruumi neogooti pingistik, altarisein ja -aed. (EA)

Ajalugu

Audru Püha Risti kirik ehitatud 1680 vana puukiriku (1636) asemele, ehit.-meister arvat. Jürgen Grabing Lätist. Praeguse välisilme on kujundanud suuremad remondid 1834 ja 1872. Kivist torn 1715.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga 21.06.2006 nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 8304, 16599-16607, 16609-16611 ja 16613-16617 ühine kaitsevöönd.

- Audru kirikule kavandatakse uut katust (Pärnu Postimees 19.01.2013)

- artikkel "Audrus koguti oksjoniga kirikule raha "
11.08.2005

Audru valla päevadel koguti juba teist aastat oksjoniga raha Audru Püha Risti kiriku ainulaadse oreli taastamiseks, kirikuõpetaja Tiina Janno arvestuste järgi on fondi arvele kogunenud 40 050 krooni, sellest viimase oksjoniga saadi 4137 krooni.

Oksjoni tarvis annetasid elanikud-ettevõtjad näiteks mett, pargitud rebasenaha ja õhtusöögi-ööbimise villas. Paraku kahandas oksjonist osavõtjate arvu ladisev vihm.

Audru kirikuõpetaja Tiina Janno ütles, et vajamineva pool miljonit krooni saaks kokku siis, kui iga Audru valla elanik annetaks selleks sada krooni. Ta möönis, et rahakogumisüritustest üksi ei piisa, ning vihjas plaanile talvel rahataotlusprojekt kirjutada ja õnne korral suvel orelimeistriga käed lüüa. Järgmisel aastal tähistavad Audru kirik ja kihelkond 370. aastapäeva.

Eelmine rahakogumisüritus oreli heaks oli möödunud aasta lõpul, kui Lindi naisselts piparkookide müügiga fondile 1650 krooni teenis. Annetusi oodatakse fondiarvele 222026720838 Hansapangas.

Audru kiriku orel on ühe vanima eesti soost orelimeistri Carl Georg Thali kõige paremini säilinud instrument ja seega haruldus kogu Eesti orelite hulgas. (PP)

- Juubilariks Audru Püha Risti kirik

- Audru kiriku orel saab annetajate toel korda