Mälestise nimi Võlla-Ellamaa kõrtsihoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tüüpiline 19. sajandi I poole tall-kõrtsihoone.

Kirjeldus

1-korruseline, klassitsistlikus stiilis, murdkelpkatusega ja krohvimata fassaadiga maakividest kõrtsihoone. Hoone paikneb Pärnu-Lihula maantee ääres esifassaadiga tee poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Kõrtsihoone esifassaadil domineerib viiele ümarsambale toetuv ulualune, millest põhjapoole jääb viimasest veidi lühem talliosa. Algse kõrtsihoone põhikorpust eraldab hilisemast tallist tulemüür. Koonga-Ellamaa kõrtsist mõnikümmend meetrit uue maantee poole asub analoogse arhitektuurse ilmega Võlla kõrts, mis on säilinud tugevalt ümberehitatud kujul.

Ajalugu

Kõrtsihoone põhiosa on ehitatud 19. sajandi esimesel poole. Sajandi lõpus on sellele lisatud teine tall. Hoone on seisnud aastakümneid kasutuseta.