Mälestise nimi Kergu õigeusu kirik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu sakraalehituse tüüpiline näide.

Kirjeldus

Kergu Püha Sinaida Kannataja kirik. Historitsistlik, traditsioonilise ladinaristikujulise põhiplaaniga, kolmeosaline, eeskojaga ning altariruumiga, kellatorniga ja keskkupliga, erandlikult põhja-lõuna suunaline, altariruumiga põhjaküljel. Tornid kaheksatahulised, madala telkkiivriga, mis lõppevad väikeste sibulatega. Seinad valitud sinakatoonilisest maakivist,punasest tellisest raamistuste ja rikkalike kaunistustega. Graniittrepid, suurem peaukse ees lõunaküljel, väiksem, altariosas, idaküljel.Uksed kaetud plekiga, dekoreeritud, kummalgi daatumid-peauksel 1877, altaripoolsel 1875. Ikonostaas lihtne.
(õigeusukirikute inventeerimine, 1986; kohapealne ülevaatus)

Kergu Püha Sinaida Kannataja kirik asub Pärnu maakonnas, Kaisma vallas, Kergu alevikus.

Ehit. 1875-1877. Arh. Gardenack

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevöönd on vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist.Kaitsevööndisse jäävad kirikuaia piire,(mälestis, reg. nr.16647), endine kirikukooli hoone ja kellamehe elamu.