Mälestise nimi Elamu Pärnus Kuninga t 24

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Ajastule tüüpiline kaupmehe elamu

Kirjeldus

Tegemist on tüüpilise keskse mantelkorstna ja sümmeetrilise põhiplaaniga barokse kaupmeheelamuga. Korduvalt ümber ehitatud. Ühekorruseline, kõrge sokli ja pööninguga, seinad maakivist ja tellistest. Soklikorruse läänetiivas oli kaminaga köetav pood, idatiivas erandlik keldri sissesõit (suleti 18. saj. algul). Hoovivärav paikneb hoone idaküljel, selle kohal viilualune kaubavints. Kõrge pööning oli puitvahelaega kaheks jagatud, pööningule viis esikust keerdtrepp. Fassaadi kaunistasid Pärnule omased krohvile värvitud aknaraamistused, liseenid ja nurgarustika. Keskset peasissepääsu tõstsid esile portaal ja etik. Algsest siseskujundusest on teada laemaalingud nn poola laudisel ja taimornamentika seinte krohvil. 19. saj. likvideeriti mantelkorsten-köök, pööningu läänetiib ja sokli idatiib tehti ürrikorteriteks, õue-esikusse lisati trepid. Hoone kujundati klassitsistlikuks, viiludesse ja soklisse murti uued aknad. Katusesse lisati vintskap, etik ja portaal lammutati. Kompleks restaureeriti 18. sajandi välisilmel 1978-1982.a (EA)

Mälestise kõrval asub Kuninga tn 24/1: see pseudoajaloolise ilmega kivihoone (tuhaplokk) on ehitatud 1980ndatel tolleaegse kommunaalameti kontoriks. 2003. aastal rekonstrueeriti maja Pind OÜ projekti järgi majutushooneks.
Mälestise taga asub Kuninga 24/2: kunagi mahapõlenud kahekorruselise aida asemele 1983. aastal ehitatud tuhaplokkidest aidahoone. 2017. aastal ehitati pseudoajalooline ait ümber kaasaegseks majutushooneks ajaloolises võtmes.

Ehitatud 1694.a.

Mälestis paikneb Pärnu vanalinna muinsuskaitsealal. Kaitsevöönd puudub.

Allikad

ERA.5025.2.16195_Pärnu maakond, Pärnu linn, Kuninga 24/1. Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala. Hooneosa "A" rekonstureerimisprojekt. 2016

- Linnale kuuluvate kesklinna majade müük tekitab vastakaid arvamusi