Mälestise nimi Välisuks Pärnus Rüütli t 1

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Ehitised, Ehitiste liigid, Detail, Välisuks, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Üks vanemaid ja parimaid säilinud tisleritöö näiteid Pärnus.

Kirjeldus

Uks on dekoreeritud liseenide, rosettide ja taimeornamentikaga. Keskseks motiiviks on lahtise karikaga stiliseeritud õiemotiiv. Alumistel uksetahvlitel on dekoor lihtsustatud. sellest on järelel jäänud degenereerunud festooni motiiv. Ülemist loosvalti kaunistab "jooksva koera" motiiv, framuug on kujundatud kiirteväljana. Ukse kõrval on säilitatud 17.sajandist pärinev majanumber.Lukuplekk on originaalne, kuid käepide on hilisem, uksele sobivas stiilis pronksist variant.

Ajalugu

18.sajandi keskpaigast pärinev Rüütli tn 1 hoone välisuks on näide Lorenz Christian Brocki (1701-1766) töökojas valmistatud tisleritööst. Ust on hilisemate remontidega lihtsustatud. 1980.aastatel toimunud maja fassaadi hooldustööde käigus kaeti uks pruuni värvi puidukaitsevahendiga.