Mälestise nimi Elamu Pärnus Rüütli t. 21

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Ajastu ja stiili tüüpiline näide

Kirjeldus

Kaupmees ja raehärra Christian Heinrich Mohr sai oma elamu valmis 1681. aastal. 19. saj alguses kujundati peahoone klassitsistlikuks. II korruse ruudukujulised aknad raiuti ülespoole, põhikorrusel allapoole ristkülikuteks ja lisati kolmnurkfrontoon, kuhu pandi polükroomne kaksikvapp likvideeritud algselt portaalilt. Fassaadid ilmestati Pärnule iseloomulike värvitud avaraamistuste, aknaaluste tahvlite ja rustikas püstliseenidega, otsviiludele tehti räästaga külgnevad kaldliseenid ja räästakarniisi kõrgusele rõhtliseen. 1902-1903.a. (ehitusmeister G. Darmer) lisati peahoone O-külge astmikrinnatisega hooneplokk telegraafiameti laiendamiseks. Liitfassaadile lisati dekoratiivsetel puitkonsoolidel sepisvõrega rõdu, avad ümbritseti puitehisraamistusega. (EA)

Krundil paikneb veel Mohri maja juurde kuulunud abihoone aadressiga Rüütli tn 21, mis on ehitatud krundi läänepiirile 18. saj. lõpus ühekorruselise kivihoonena. 19. sajandi I kolmandikul lisati krohvitud puitkonstruktsioonis II korrus ja astmikfrontoon (ehitusmeister H.C. Erler).
Aadressil Rüütli 25 asub algselt tõenäoliselt nn. Mohri maja kompleksi juurde talliks ehitatud hoone. See on märgitud kivikatusega hoonena juba 1844. a linnaplaanile, täpne ehitusaeg teadmata.

Ehitatud 1681.a. koos aidaga.

Kaitsevöönd puudub, kuna mälestis asub muinsuskaitsealal.