Mälestise nimi Elamu Pärnus Uus t. 3

Ehitised, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Kahekordse kivist kellerdatud ja katuseakendega mansardkorrusega barokse eluhoone Pärnus, mis on hiljem ümber ehitatud aidahooneks, näide.

Kirjeldus

Bürgermeister Christian Bremer lasi 1763. a. ehitada (ehitusmeistriks arvatavasti J. Brandtmann) kivist kellerdatud ja katuseakendega mansardkorrusega barokse hoone. Rajati ümarkaarne profileeritud puit- ja dolokiviraamistusega ning valgmikuga portaal, fassaadid ilmestati nurgarustika, liseenide ja avaraamistustega. Krunt jagati kaheks (Uus tn 3 ja 5) ning ehitati eenduva räästaga rõhtpalkidest ait krundi lõunaküljele. Pärast tulekahju ostis valduse J. Jacke&Co (1781) ning elamu kohandati aidaks (1826): mantelkorsten ja ahjud lammutati, müüritrepid ja idafassaadi aknad suleti, soklikorrus täideti ehitusparhiga. 1870. a-tel asendati puitaida lääneosa kuuriga; idaosa lammutati 1930-tel ja maa-ala liideti Rüütli tn 26 krundiga, kuhu ehitati 2-korruseline õuehoone. Restaureeriti ulatuslikult ja ajastukohaselt 1976-1988. a-tel (arhitekt Rein Raie; KRPI).

Ajalugu

H.Laakmanni järgi on XVIII saj pärit keldri- ja kahe põhikorrusega kivist aidahoone rajatud kuni 1529.a-ni Pärnu Suurele Gildile kuulunud nn "Väike Kompanii " (Der Kleine Kumpanie) hoonekehandile.
Pärast erakätesse müümist vahetas ehitis mitmed korrad omanikke ning tõenäoliselt hävis algne hoone Liivi sõja ajal 1575.a. Tänase hoone (elamu) valmimisajaks peetakse 1763.a ning selle valdajaks tõenäoliselt politseibürgermeister Christian Bremerit. Hiljem on hoone kuulunud nii H.D.Schmidti kui J.Jacke kaubamajadele. Alates 1826.a oli hoone kasutusel J.Jacke&Co kaubaaidana. 1976-1988.aa-l teostatud restaureerimise järgselt võeti see kasutusele büroo- ja ärihoonena.