Mälestise nimi Jäärja mõisa valitsejamaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Hoone tüübi näide Pärnumaa hästi säilinud mõisaansamblis.

Kirjeldus

Jäärja mõisa valitsejamaja on ehitatud toorsavist tellistest, vooderdatud põletatud savitellistega ja valgendatud lubjaga.Varasemalt mantelkorstnaga, madal, barokse põhiplaaniga hoone on kaetud poolkelpkatusega, mille katteks on olnud sindel, hiljem eterniit, praegu madala trapetsprofiiliga plekk. Aknad on väikesed, nelja ruuduga. Olemasolevad raamid tehtud vanade eeskujul. Hoonel on laudadest ülekattega laed, laudpõrandad, säilinud on vanu, ilmselt algseid, siseuksi. Puupostidele toetuv ja kahel pool istepinkidega varustatud varikatus ukse ees jäljendab vana vormi kuid on pärit 20.saj lõpupoolelt.

Ajalugu

Valitsejamaja on arvatavalt ehitatud 18.saj.Täpsemad andmed puuduvad. Olnud kasutuses korterelamuna. Hetkel kasutuseta.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21. juuni 2006"Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine"(RTL, 04.07.2006, 52, 967) on kultuurimälestsitele nr-tega 16719-16726 kehtestatud ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71102:004:0205; 71102:004:0202; 71102:004:0042; 71102:004:0039; 71102:004:0018; 71102:004:0017. Kaitsevööndisse jääb arheoloogiamälestis Asulakoht, reg nr 11794.