Mälestise nimi Elamu Sindis Pärnu mnt 51

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Mälestise tunnus

Eesti puitarhitektuuri ajaloos tähelepanuväärsel kohal olev hoone, mille analooge pole mujalt linnadest teada.

Kirjeldus

2-korruseline, klassitsistlikus võtmes, viilkatuse ja horisontaallaudisega kaetud fassaadiga puidust hoone. Hoone paikneb krundi sügavuses esifassaadiga Pärnu maantee poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Sissekäigud hoonesse asuvad idapoolsel otsafassaadil. Tänavapoolse sümmeetrilise esifassaadi dominandiks on kompositsioon kahest viiluväljast, mille keskel on veneetsia akna motiiv. Hoone üldilmet mõjutavad rasked karniisid. Tagafassaad on lihtsam, ent sarnaselt esifassaadile liigendavad ka tagafassaadi viiluväljad ja keskse stiliseeritud risaliidi kohal olev kolmnurkfrontoon. Hoone põhilahendus sarnaneb sajakonna meetri kaugusele jääva Pärnu maantee 53 hoonele. Mõlema puhul võib aimata ülevenemaaliste tüüpprojektide stilistikast.

Ajalugu

Ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel. Hoone algne funktsioon ei ole teada. Viimati olnud kasutusel korteritena.