Mälestise nimi Pootsi-Kõpu õigeusu kirik

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpiline sakraalhoone.

Kirjeldus

Historitsistlik tüüpprojekt. Traditsiooniline, kreekaristikujulise põhiplaaniga, neljakupliline maakivihoone. Kesktelje suhtes sümmeetriline. Torne 4 - kõik 8-tahulised, kuppel + sibulkiivriga. Fassaadid liigendamata, puhasladu, tornid krohvitud, ümar- ja poolümarakendega ning framuugiga tiibuksega. Ikonostaas neobarokne, ühekorruseline, kõrge (tüüpprojekt).
(õigeusukirikute inventariseerimine, 1987)

Asukoha kirjeldus

Mälestis, Pootsi-Kõpu kirik asub Pärnu maakonnas, Tõstamaa vallas, Kõpu külas; vahetult Pärnu-Tõstamaa maantee vasakul küljel.

Ehit. 1873.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone kontuurist. Kaitsevööndisse jääb võsastuv kirikuaed madala maakividest kuhjatud piirdega ja kollastest tellistest väravapostidega.Viimastel on plekist dekoratiivsed katted, ühel säilinud tipus rist.