Mälestise nimi Paadrema mõisa tall-tõllakuur

Menetleja: Muinsuskaitseameti restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Jaan Vali

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Paaderma mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, viilkatus ja krohvitud fassaadiga maa- ja paekivist tall-tõllakuur. Hoone paikneb peahoone ansamblis külgfassaadiga esiväljaku poole. Avad paiknevad funktsionaalselt. Avatäited on puidust. Esiväljakupoolsel fassaadil on kahe poolega suurem ukseava. Hoone viiluväljad on kaetud püstlaudisega.

Ajalugu

Tänaseks hävinud mõisa peahoone pärines tõenäoliselt 18. sajandi keskpaigast. Peahoone esise auhoovi lääneküljel paiknev tall-tõllakuur on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Padenorm. Mõisakompleksist on säilinud vaid üksikud kõrvalhooned.