Mälestise nimi Varbla kirik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Maakonna 19.saj. erandlik sakraalarhitektuuri näide

Kirjeldus

Varbla Urbanuse kirik on ehitatud maakividest, neogooti stiilis, ühelööviline, idaosas 4-kandiline koor, lääneosas 4-tahuline, sale, gooti telkkiivriga torn. Tornis 2 kella. Kirik on erandlik oma interjöörilt, katuslagi dekoratiivsete puitkonsoolide ning päiskive imiteerivate rippkaunistustega kujutab endast ümberpööratud paati. Valgeks lubjatud seinad ja nende taustal pruuniks peitsitud lagi ning oreliväär loovad erilise pidulikkuse. Sisustus on algne, erilist tähelepanu äratab v.Maydellide vapiga perekonnapink. Kirikus on veel teinegi perekonnapink, neogooti kantsel, Vabadussõja mälestustahvel.

Mälestis, Varbla Urbanuse kirik asub Pärnu maakonnas, Varbla vallas, Helmküla külas.

Ajalugu

Varbla Urbanuse kirik on ehitatud 1858.a.(dateeritud raidkivi);teistel andmetel 1860-61 varasema puukiriku asemele.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist. Kaitsevöönd kujutab endast kirikuaeda (mälestis, reg.8349.),kiriku peasissekäigu ees asuvat ja maanteeni ulatuvat haljasala.

1. "Et hoone püsiks", artikkel, 29.01.03, Eesti Kirik.

Pärnu Postimees 15.07.2003, artikkel "Varbla Urbanuse kirik saab vettpidava katuse"