Mälestise nimi Hauamonument "Ennäe inimest", V. Mellik, 1939 (dolomiit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse all kui omapärane, Eesti kalmistutel harvaesinev piibliaineline hauamonument, mis omab kunstiajaloolist väärtust kui tuntud eesti skulptori V. Melliku loomingu õnnestunud näide.

Kirjeldus

1960. aastast peale seisab linnakalmistul tammiku nõlval Voldemar Melliku skulptuur "Ennäe inimest". See püstitati Rakvere vanale kalmistule Karja ja Vabaduse tänava nurgal 1939. aastal. Kui kalmistu seal likvideeriti, toodi skulptuur üle praegusele kohale.

(O.Kirss, Ajalooline õiend "Rakvere linna kalmistu")

Kirjeldus

Hauamonument "Ecce homo" kujutab aheldatud Kristust. Figuuri pead ääristab kibuvitsakroon, ülakeha on paljas, alakeha katab maani ulatuv voldiline rüü, mille alaservast paistavad paljad varbad. Köitest aheldatud käed on vöökohal kokku seotud. Monument on paigutatud kaheastmelisele madalale alusplaadile. Domineerib realistlik, üldistatult lihtsustav käsitluslaad.

Dolomiidist hauamonumendi kõrgus on 160 cm, aluse kõrgus 57 cm ja laius 72 cm.

Asukoht Rakvere linnakalmistu kvartalis 13, 22, kirstuplats.

Ajalugu

Hauamonument valmis skulptor V. Melliku isa, omaaegse Virumaa koolitegelase J. Melniku mälestuse jäädvustamiseks ning paigutati viimase hauale Rakvere vanal kalmistul. Enne seda eksponeeriti skulptuuri 1939.aasta sügisnäitusel Tallinnas. 1960.aastal toodi monument oma algselt asukohalt Kunderi tänava kalmistule, kus see paigutati kalmistu lääneserval paikneva paemüüri jalamile. (Kunstimälestised Rakvere raj. kalmistutel. Toimik 4-10/3, objekti nr 1051/reg-nr 16947)

Väljavõte Kalmistuste registrist HAUDI - Hauamonument „Ennäe inimest“

Kahekõne skulptoriga. Päevaleht 7.11.1937, lk 3.