Mälestise nimi Maal "Taevaminek", J.Öertal, 1812 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Maali vanus ning sellel loetavad tekstid annavad esemele kunstiajaloolise väärtuse.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud ENSV Min. Nõuk. Määrusega nr. 346, 01. 08. 1973.
Deponeeritud Rakvere Muuseumile (Rakvere Rajoonidevahelise Koduloomuuseumi vastuvõtuakt nr. 1 aj. eksemplar nr. 2, 2.08.1984.a).

Andres Tohver. Ilumäe kogudusele tagastati «Taevaminek». Virumaa Teataja 31.08.2023

Materjal: lõuend.
Dateering: J. W. Öertal, 1812
Mõõtmed: vm. 106,5 x 79,5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali alumises parempoolses nurgas on tekst: "Seon Palmsi Moisa Aidamähe Gustawi Jagu 1812, 30 Octobre Kupäwal." Allpool signatuur, mis lõuendi rebendi tõttu on loetamatuks muutunud: "gemahlt ... ... berg".
1960. aa. on signatuur on olnud enam loetav. Muinsuskaitseameti arhiivis leiduvas uurijate ja kunstiteadlaste E. Vende, E. Ederberg, M. Lumiste, L. Pärtelpoeg) poolt koostatud mälestise passis on märge: "gemahlt ... W.Öe ... aus ........ berg".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maalil on kujutatud Kristuse kirgastamist Tabori mäel. Sellest sündmusest jutustavad UT-s Matteuse, Markuse ja Luuka evangeeliumid (Mt 17, 1 jj.; Mk 9, 2 jj.; Lk 28, 1 jj.). Jeesus võttis mäele kaasa apostlid Peetruse, Jakoobuse ja Johannese, kelle juuresolekul ta muudeti nii, et ta pale paistis eredana nagu päike ning riided helkisid valgusena. Samal ajal näitasid end neile Mooses ja Eelija ning kõnelesid nendega. Seepeale kostis pilvest Jumala hääl, mis tunnistas Jeesuse oma pojast ning mille peale jüngrid väga ehmusid ja silmili maha langesid. Kunstnik on omalt poolt lisanud süžeele veel kaks inglit. Maali on lasknud kirikule teha Palmse mõisa aidamees. Maali autoriks on eelpool nimetatud kunstimälestise passi järgi olnud Rakvere kunstnik J. W. Öertal, kelle kohta täpsemad andmed puuduvad.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane