Mälestise nimi Krutsifiks, Th. Prüfer, 19/20.saj. (rist ja jalam messing; figuur, tekstilint ja medaljonid vask)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse võetud kui pseudogooti stiilis kauni kujundusega sakraalsese historitsismiajast 19. sajandi lõpust või 20. sajandi algusest

Kirjeldus

Suurejoonelise kujundusega pseudogooti stiilis altarikrutsifiks. Liiliaotstega risti pinna täidab üleni viinapuuväät-dekoor.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 174

Materjal: messing, kullatis, hõbetis.
Tehnika: pressitud, valatud, monteeritud, kullatud osaliselt, hõbetatud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö (Th. Prüfer), Berliin, Saksamaa
Dateering: 19. sajandi lõpp või 20. sajandi algus
Mõõtmed: üldkõrgus 87, 5 cm, risti kõrgus 57, 5 cm, risti laius 47 cm, jalami Ø max 19, 5 cm, sümbolsõõride Ø 3, 6 cm, figuuri kõrgus ca 20 cm, laius 18, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Risti tagaküljel ja jalamis sissepressituna: Th. Prüfer. Berlin. Mod. 145
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Oksüdeerunud, kullatis kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kristuse figuur (otsevaates, jalalabad naelutatud kõrvuti, niudevöö kinnis paremal puusal) kinnitub ristile vööjoonelt mutri ja poldiga. Samuti kinnituvad hõbetatud sõõrid evangelistide sümbolitega: vasakul ristihaaral tiivuline lõvi – Markus; ülemisel haaral ingel – Matteus; parempoolsel haaral tiivuline härg – Luukas; figuuri all kotkas – Johannes. Kõik figuurid on tekstilindiga. Ristilöödu pea kohal lindikujuline hõbetatud nimesilt INRI. Risti tagakülg dekoorita. Rist toetub keskaegset mõigaspiilarit imiteerivale tüvisele ja neliksiirulisele, äärest profileeritud jalamile. Piilari „kapiteeliks“ on 4 viinamarjalehte. Tüvise pealisküljel 4 graveeritud heraldilist liiliat.