Mälestise nimi Altarimaal "Kristus ristil", T.A.Sprengel, 1866 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Muinsuskaitse all alates aastast 1982 – Paide rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 149

Materjal: lõuend, õlivärv.
Autor, valmistamise koht: baltisaksa kunstnik Theodor Albert Sprengel
Mõõtmed: valgusmõõt 137,5 x 104,5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): signatuur all paremas nurgas: A.Sprengel pinxit 1866.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pealispind lakitud, mõned küünlarasvapritsmed ja linnuväljaheitejäljed
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maal kujutab niudevöös Ristilöödut laial madalal ristil, pea kohal valge nimesilt INRI, ning risti alla põlvitades nõjatuvat noort pikajuukselist naist – Maarja Magdaleenat tumeda linnasilueti ja ahetava pilvise taeva foonil. Põlvitaja ees kolp ja madu,
kaarava nurkades kiri:vasakul - Der Tod ist verschlungen ja paremal - Zu den Sieg! Maali ümbritseb nõgusa profiiliga pruunikas, osaliselt pronksivärvi raam.
Theodor Albert Sprengel (1832-1900), alates 1872 Tallinnas tegutsenud maalikunstnik ja joonistusõpetaja, ka kunstiarvustaja, tõlkija, luuletaja.
T. Pikamäe. Christian Ackermanni Järvamaa altarid. Renovatum Anno 1995: Praegune altariseina karniisi puudutav maal on 1867.a. H. Sprengeli loodud ja oletatavasti samal aastal paigaldatud. Paide muuseumis säilitatava esialgse altarimaali mõõdud eeldavad paremat sobivust ja stiilsemat sisepinda, tagades nii altarile loogilisema ja kindlama rütmi, mida H. Sprengeli suur maal praegu pisut rikub.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.