Mälestise nimi Altarimaal "Püha Õhtusöömaaeg", B.Geistmann, 1620 (õli, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1920. aastatest, 1973. aastast vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 912

(Kirjelduse koostas Sirje Simson 2000. aastal.)

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Arvatavasti Berent Geistmann, Tallinn
Mõõtmed: laius vm. 125, 5 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarimaal “Püha õhtusöömaaeg” on keskne osa 1620. aastatel valminud altariseinast, mille autoriks loetakse Madalmaade päritolu meistrit nimega Berent Geistmann, kes Tallinnas aastatel 1599 kuni 1628 tegutses tisleri ja puunikerdajana. Maalitahvel koosneb neljast 30 - 36 cm laiusest lauast. Jeesus ja tema 12 jüngrit on viimseks söömaajaks kogunenud laua ümber kõrges kahe kannelleeritud sambaga ruumis, vasakus tagaseinas peeneruuduline nelinurkne aken, paremal tagaseinas kõrge kitsas nelinurkne uks.

B. Ederma, A. Jaik. Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kirikud. Tln., 1939, lk. 55:
Vana altaripilt annetati kirikule Roosna mõisapidajalt parun Rosenilt a. 1731 ( tegelikult tähistab see daatum altariseina restaureerimist)