Mälestise nimi Altarimaal "Kristuse taevaminemine", Baranoff, 1848 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Altarimaal “Kristuse taevaminemine” on 19. saj. maalikunsti näide. Teostatud meisterlikult. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Materjal: õli, lõuend.
Tehnika: õlimaal.
Autor, valmistamise koht: N.von Baranoff Peterburi keiserliku kabeli maali järgi, mille autoriks oli Carl Timoleon von Neff.
Mõõtmed: kõrgus 2,17 m; laius 1,33 m.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maali “Kristuse taevaminemine” on valmistanud vähetuntud maalikunstnik Nikolai von Baranoff Peterburi keiserliku kabeli maali järgi, mille autoriks oli Virumaal sündinud Peterburi KA akadeemik ja professor Carl Timoleon von Neff.
Taevaminemise ehk ülestõusmise stseen põhineb Uue Testamendi kirjakohtadel (Mt 28; Mk 16; Lk. 24; Jh. 20). Maalil ülaosas on kujutatud pikkade sirgete juuste ja habemega ujedailmelist Jeesust, kes pikka rüüsse rüütatuna pilvedel hõljudes taevastesse kõrgustesse tõuseb ja õnnistab. Maali allservas kujutatakse heitunud-üllatunud ilmega Jeesuse kaaskondlasi – viit meest ja üht naist. Meeste puhul on tegemist Jeesuse jüngritega: käega ülespoole osutav nooruke jünger on tõenäoliselt Jeesuse lemmikjünger Johannes; parempoolne habemik jäljendab kõige enam Peetruse tüpaaži. Naisterahva pea ümber on pühapaiste; tegemist on tõenäoliselt Maarja Magdaleenaga, keda kõik evangeeliumid ülestõusmissündmustega seoses nimetavad.
Maal on pruunikaskollastes ja sinistes toonides.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.