Mälestise nimi Maal «Kristus armulauda seadmas», 19. saj. II pool (õli, lõuend)

Menetleja: kunstiajaloolane, Sirje Simson

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomulikus kunstilaadis sakraalmaaliteos 19. sajandist.

Kirjeldus

Maal kujutab Jeesus Kristust viimsel söömaajal, kui ta seab oma järgijatele armulaua (Ja kui nad sõid, võttis Jeesus leiva, õnnistas ja murdis ja ütles jüngritele andes: „Võtke, sööge, see on minu ihu!“ Ja ta võttis karika, tänas, andis selle neile ja ütles: „Jooge kõik selle seest, sest see on minu lepinguveri, mis valatakse paljude eest pattude andeksandmiseks!“ Matteuse 26, 26–27).

Käärkambris.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 203
Paul Carl Sigismund Walther (1783–1867) – Dresdenis õppinud baltisaksa päritolu Eesti maalikunstnik ja graafik. Ajavahemikus 1818–1865 maalis altaripilte paljudele Eesti kirikutele, kujutades enamjaolt ristilöödud Kristust koos leinajatega. Teadaolevalt on kirikutes alles üle tosina tema maali.

Aruanded

Kunsti Restaureerimise OÜ. Carl Siegismund Waltheri maali „Kristus armulauda seadmas“ restaureerimistööde aruanne, 2012. TLPA MO arhiiv n 12 s 483.

Allikad

Riigi kaitse all oleva vallasmälestise kaitsekohustuse teatis nr 1524, 2003. TLPA MO arhiiv n 12 s 564.
Kunsti Restaureerimise OÜ. Carl Siegismund Waltheri maali „Kristus armulauda seadmas“ restaureerimistööde tegevuskava, 2012. TLPA MO arhiiv n 12 s 686.

Kirjandus

Eesti kunsti ajalugu. 3, 1770–1840. Tallinn: Eesti Kunstiakadeemia, 2017, lk 431–432: C. S. Walther oli ka 19. sajandi algupoole olulisim altarimaalija. Tema altarimaalidele on aga ette heidetud ilmetut teostust ja kompositsiooni üksluisust. Valdavalt luteri kiriku toonasele eelistusele on nende valdav teema: „ Kristus ristil“ (Kuressaare Püha Laurentiuse kirik, 1836; Juuru Püha Miikaeli kirik 1825; Rapla Püha Maarja-Magdaleena kirik 1862; jt), kuid selle kõrval kohtame ka teisi teemasid, näiteks „Ülestõusmine“ (Oleviste kiriku Maarja kabel, 1833), „Tulge minu juurde“ (Viru-Jaagupi, 1852), „Kolgata“ (Hageri kirik, 1840), „Kristus Keetsemane aias“ (Ilumäe kabel, 1843; Urvaste Püha Urbanuse kirik, 1855) ja „Kristuslapse toomine templisse“ (Simuna Püha Siimoni ja Juuda kirik, 1836, kavand 1835 EKM). Mõningad neist on ikonograafiliselt huvipakkuvad, näiteks Viru-Jaagupi altarimaal Kristuse poolfiguuri ning armulauaveini ja -leivaga (Carlo Dolci järgi, 1834. aasta variant Tallinna Toomkirikus). Hoolimata osaliselt õigustatud kriitikast mõjub C. S. Waltheri kirikumaal siiski professionaalselt, mis on edusamm, võrreldes 18. sajandiga, kui žanridest olid arvestaval kunstilisel tasemel portree ja dekoratiivmaal.

Materjal: lõuend, õlivärv.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Carl Siegismund Walther, Tallinn (?)
Mõõtmed: umbes 94 x 78,5 cm, raami laius umbes 10 cm
Märgid (meistrimärgid): maali tagaküljel (alusraamil) restaureerimisjärgne paberkleebis tekstiga (pastapliiatsikirjas): Zum Andenken des 25 Jährigen Amtsjubiläums des Herrn Superintendenten Chr. G. Meyer Reval am 13ten März 1835 vom seinem dankbaren Freunde C. S.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugev krakelüür, toneeritud värvikaod servades ja üle lõuendi püstiste triipudena (S. Simson 12.11.2006).

z