Mälestise nimi Laualühter kolme tulega, 19. saj. (segametall)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti historitsismiajast 19. sajandist.

Kirjeldus

Balustervormiline, kaarjate külghaaradega laualühter (samasugune kui reg. nr. 1762, 1763, 1766, 1770, 1771)

Hoitakse kooriruumis kapis.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 237
Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi kauba hulka - 1915.a. kataloogis (Katalog und Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 129. Võib pärineda ajavahemikust 19. sajandi viimane kolmandik (Drossi ettevõte tegutses aastast 1865) - 20. sajandi I veerand. Sellist väga levinud tüüpi laualühtreid leidub paljudes Eesti.

Tehnika: hõbetatud, monteeritud, treitud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 19. sajandi viimane kolmandik – 20. sajandi algus
Mõõtmed: varreosa kõrgus 29 cm, jalami Ø 15,7 cm, haaraosa kõrgus 20,7 cm, laius (rasvataldrikuteta) ca 29,3 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): jalami põhja all koguduse templiga paberkleebisel nr. 39; trükikirjas kleebisel muinsuskaitsenumber K 237, viltpliiatsiga: 4. 36
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): hõbetis nii haaraosal kui ka varrel küllaltki hästi säilinud, vaid jalami profileeringult veidi kulunud, jalamil ka kriimustusi messingi paljandumiseni, oksüdeerumisjälgi väheselt
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): väga levinud tüüpi laualühter, koosneb kolmetisest haaraosast ja küünlajalana kasutuskõlblikust, lameda rasvataldriku ja silinderja küünlapiibuga tipnevast balustervarrest, mis seisab ümmargusel kumeral, profileeritud servaga jalamil; laualühtri varreosa kasutuses küünlajalana (koos paarikuga reg. nr. 1766)