Mälestise nimi Laualühter kolme tulega, 19. saj. (segametall)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega lauavalgusti historitsismiajast 19. sajandist.

Kristallvarrega laualühter kolmele küünlale (paarik reg. nr. 1773).

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 240

Materjal: messing, metall.
Tehnika: hõbetatud, monteeritud, treitud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 19. sajandi viimane kolmandik – 20. sajandi algus
Mõõtmed: varreosa kõrgus 29,8 cm; jalami Ø 13,3 – 13,4 cm, kristallosa kõrgus kokkumonteeritult 11,2 cm, intentariseerimisandmeil, 1978 kogukõrgus 50,5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): jalami serva küljel nelinurkne vabrikutempel: MBA. Põhja all puidust täidis, millel paberkleebis trükitud numbritega 241 III 4.43
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): algne haaraosa puudub (olemasolev haaraosa sobitatud - varrest stiililiselt erinev ega istu korralikult. Haaraosa oksüdeerunud, varredetailid ei sobitu, kristallosa alumine serv murdunud; hõbetis jalamilt ja varre detailidelt tugevasti kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): varreosa küünlajalana kasutatav; kombineeritud kruvivardale lükitud kuuest detailist (altpoolt teine ei ole algne ega sobitu korralikult), hõbetatud messingplekist jalami kaunistuseks lai nöörvöö (rõõnevöönd). Haaraosa dekooriks akantuslehed ja viinapuuväät. Olnud seadistatud elektrivalgustusele (juhtmeava varre küünlapiibus). Kasutatud kantseleiruumis altarilühtrina, viimasel ajal kasutuses üksnes varreosa - küünlajalana