Mälestise nimi Kalmistu

Menetleja: Arheoloogiapärandi osakonna juhataja, Helena Kaldre

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Mälestise tunnus

Matmispaigale iseloomulikud hauarajatised, inimluud, teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogiline kultuurkiht.

Asukoha kirjeldus

Kalmistu paikneb Haapsalu mnt. vahetult idas, kirde-edela suunalisel seljakul, Kuuse talu ja teisele poole Vasalemma jõge asuva Töökmani talu vahel. Tegemist metsase alaga, sellest idas lagendik.

Ajalugu

Esmakordselt on kalmistut kirjeldanud arheoloog Marta Schmiedehelm 1925. aasta suvel Nissi kihelkonna kohta koostatud arheoloogilises kirjelduses (lk 12). Nõukogude perioodil oli kalmistu kohaliku, st rajooni-tasandi kaitse all, kandes numbrit nsi-15. Topograafiline kirjeldus oli toona järgmine: Tallinn-Ääsmäe-Haapsalu maantee Vasalemma jõe Laitse sillast 70-200 m kirdes, jõest põhja pool maanteega paralleelsel, teest kuni 50 m ida poole jääval mändidega kaetud liivaseljandikul, end. Töökmanni veskist 40-180 m põhja pool. Mälestis oli kantud ka toonasele Haiba sovhoosi maakasutusplaanile (leht 1). Pärast Eesti Vabariigi taastamist kontrolliti seni muinsuskaitse all olnud mälestiste andmed üle ning mälestise tunnuste olemasolul võeti muistised Eesti Vabariigi muinsuskaitseseaduse (vastu võetud 1994) alusel uuesti kaitse alla. Teie valduses olev kalmistu tunnistati mälestiseks 27.07. 1998 kultuuriministri määrusega nr 20.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates. Mälestise väliskontuur on nähtav Maa-ameti kaardil kultuurimälestiste ja kitsenduste kihil.