17986 Asulakoht • Mälestised

Vaade mälestise keskel põhja suunas. Foto: Ulla Kadakas, 01.09.2012. Vaade mälestise keskel loode suunas. Foto: Ulla Kadakas, 01.09.2012. Vaade mälestise keskel edela suunas. Foto: Ulla Kadakas, 01.09.2012. Vaade mälestise keskel lõuna suunas. Foto: Ulla Kadakas, 01.09.2012. Vaade mälestise keskel ida suunas. Foto: Ulla Kadakas, 01.09.2012.
Mälestise nimi Asulakoht
Mälestise registri number 17986 Mälestise vana number -
Registreeritud Kinnismälestis Liigitus arheoloogiamälestis
Märksõna
  • Arheoloogia
    • Elupaigad
      • Asulakoht
Katastrikood
Aadress
Inspekteerimised

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Ulla Kadakas

Kirjeldused

Liik: Mälestise ajalugu

Asulakohtadeks nimetatakse paiku, kus on kompaktselt säilinud otsesele elutegevusele viitav arheoloogiline kultuurkiht: ehitiste ja kollete jäänused, esemed, toidujäänused jne. Mõni asulakoht on kasutusel olnud lühiajaliselt, teine jällegi aastasadu. Kui kiviaja külad ja laagripaigad rajati peamiselt veekogude äärde, siis edaspidi on elukoha valik sõltunud karjakasvatuseks ja põlluharimiseks sobilikest maadest. Varase põlluharimise ajal otsiti üles kergesti haritavad maad, kuid need kurnati kiiresti ära, mistõttu jäid neis paigus asuladki lühiajaliseks. Varasel rauaajal valitud elupaigad on sageli paiknenud juba samal kohal praeguste küladega. Keskmisel rauaajal aga olid asulad sageli linnuste vahetus läheduses. Hilise rauaaja ja keskaja asustuspilt on olnud üsna sarnane. Suur maastiku ümberkorraldus ja paljude, sageli juba muinasajal rajatud külade likvideerimine jääb 18.–19. sajandisse, kui rajati suured mõisapõllud ja krunditi talud.

Asulakoht avastati 1993. aastal, mälestise kirjelduse koostas arheoloog Mati Mandel 1995. aastal, leide säilitatakse Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudis.

Liik: Mälestise tunnus

Teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogiline kultuurkiht.