Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Ulla Kadakas

Mälestise tunnus

Kivikalmele iseloomuliku ehituskonstruktsiooni, inimluude ja teaduslikku informatsiooni sisaldava kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Mälestis kujutab endast ümmarguse põhiplaaniga, üsna selget kivikirstkalmet, mille läbimõõt põhja-lõuna suunas on 13 meetrit ja teistpidi umbes 14 meetrit. Kalme kõrgus on 0,7-1,0 meetrit. Kalme on pealt tasane ja lame. Kalme lõuna- ja põhjaserv on järsuks küntud. Lääneservalt on buldooseriga kive üles lükatud ja sellega kalme selge järsk nõlv rikutud. Kalme idaservale on vanasti juba kogutud 0,5 meetri paksune lade paekive, sekka raudkive. Hõredalt, mõnekaupa on raudkive tõstetud ka ülejäänud kalme osadele, kuid nad ei moodusta tihedat ladet. Kalme on pealt tugevasti kamardunud ja muid lõhkumisjälgi peale nimetatute pole näha.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Kiiu külas, Tallinn-Narva põhimaantee (A1) ja Kiiu kõrvalmaantee (A 1103) ristist 145 meetrit põhjaloodes. Suurekivi talust jääb kalme 205 meetrit lääneloodesse. Kalmest 115 meetrit lõuna pool asub kaitsealune kultusekivi nr. 18135, 90 meetrit läänes asub kivikalme nr. 18121, 165 meetrit edelas asub kivikalme nr. 18131.

Ajalugu

Mälestis kuulub I aastatuhande teise poolde e. Kr või I aastatuhande algusesse. Kalme on registreeritud 1973. aastal V. Lõugase poolt. Kalme on arheoloogiliselt uurimata ning leide pole muuseumi jõudnud. 1978. aastal koostati mälestise pass, mis vana registri järgi kandis numbrit 289-k.