Mälestise nimi Kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Gurly Vedru

Arheoloogia, Matmispaigad, Kalmistu.

Mälestise tunnus

Matmispaigale iseloomuliku kalmerajatise, inimluude ning teaduslikku informatsiooni sisaldava kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Mälestis on jaotunud laialdasele alale, ulatub 150 m mõlemale poole Kasispea-Ilumäe(end. Vihasoo-Palmse) teest. Kalmistuga on seostatavad teest W-pool metsa all asuvad liivaaugud, kust leiti inimluid. Mälestisest W-suunas on Pauna küla kalmistu.
(Kirjeldus on koostatud 1972. aastal tehtud mälestise passi andmete põhjal.)

Asukoha kirjeldus

Muistis jääb S-suunas Kotka-Võsu maanteest, sellega ristuvast Kasispea-Ilumäe teest SW-poole. Objektist W-poole on Loobu jõgi. Kalmistust 160 m W-pool on Pauna küla kalmistu(end. Ojaveskite kalmistu) nr. 14412. Mälestisest SW-suunas on kiviaja asulakoht nr. 18583, NW-pool kiviaja asulakoht nr. 18584 ja N-suunas kiviaja asulakoht nr.18582.

Ajalugu

Kalmistu on võetud riikliku kaitse alla ja registreeritud kohalike elanike teadete põhjal 31.detsembril 1964. aastal. 1925. aastal Parmase Kuusalu khk kirjelduses teated kalmistust veel puuduvad. 1972. aasta oktoobris koostati T. Moora poolt mälestise pass, mis vana registri järgi kandis numbrit 384.