Mälestise nimi Tornikukk, 18. saj (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Tornikaunistus, Tornikukk.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega sakraalese vasksepatöö 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1983 – Pärnu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 148

Saarde kuke kuldamise aruanne. Koostaja: Varje Õunapuu 2017

Materjal: raud, vaskplekk.
Tehnika: kohrutatud, kullatud, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: J.C. Schwenn, Riia
Dateering: 1858-59
Mõõtmed: (stud. theol Enri Pahapilli andmed, 1998): kõrgus 65 cm, pikkus 85 cm
Märgid (meistrimärgid): Ballhausen, Schwenn
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tornikukk-tuulelipp kirikutornis.
Kukk kinnitatud sepisvarda tippu, varda keskosas kullatud kera,
Restaureeritud AS „Karmel“ poolt, 1995
P. K. Sitska. Saarde kiriku ajalugu. Riia, 1910, lk. 15: Uuele ehitusele pandud 1858.a. nurgakivi pidulikult paigale… Torni tipule seatud endise raudristi asemele kullatud kukk ja kuppel üles. Selleaegne kiriku ümberehitamise lugu kirjutatud kõik täielikult maha ja pandud siis tornikupli õõnsusesse paigale… Uue kiriku sisseõnnistamise päewal, 20. sept. 1859…
E. Pahapill. EELK Saarde Katariina koguduse kunstiväärtusega varade nimistu täiendusi (Usuteaduse Instituut, kunstiajaloo arvestustöö), 1998, lk. 2: 1995 võeti ette tornikuke restaureerimine. Initsiaator ja taastamistöödeks rahade leidja oli Kilingi-Nõmme linnapea Kalle Kiipus. Kogu tuulelipu parandustöö tegid (lipp oli roostetanud ja tornitipu sisse poolenisti vajunud) AS „Karmel“ töömehed Kalmer Paales ja Mart Vanamb. Ainuüksi kukk ja kuppel läksid puhastamisel ning ülekuldamisel (Tallinnas) maksma rohkem kui 10000 krooni. Tornikuke restaureeris ja kuldas restauraator Jaan Märss. Kasutatud meetod oli esmakordne Eestis: kuldamalgaami restaureerimine galvaanilise kullaga. Tornikukk asetati endisele kohale tornitippu 27. 07. 1995.a.

Restaureeritud 2017
Kuke ja kuuli ennistas lukksepp Rein Mõtus (Sepatööd OÜ), kuldasid kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna tudengid Hilkka Hiiopi juhendamisel.