Mälestise nimi Altar, 1797 (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikusisustuselement klassitsismiajast 18. sajandi lõpust

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 1017

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: aaderdatud, nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu tisler, S. Karlingi järgi
Dateering: 1797(?); täiendatud 19. sajandi II pool; altarivõre 19. sajandi II pool
Mõõtmed: laius (küljedekoorita) ca 255 cm, küljedekoori kõrgus ca 280 cm, laius max ca 35 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): altarimaali kohal: SOLI DEO GLORIA
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdumist, kulumist
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Klassitsistliku arhitektoonikaga altarisein koos 19. sajandist pärineva pseudogootiliku altarivõrega,
üle värvitud pruuni, beeži ja pronksvärviga. Altarivõre kujunduses teravkaaremotiiv
Wastused kiriklikkude mälestusmärkide komisjoni ankeedilehe peale Warbla kiriku kohta (W. Neiberg, Warbla õpetaja), 1926, lk. 1: Kiriku altar on puust, ka altari laud on puust. Wanadus on teadmata, wast on ta niisama wana kui altaripilt.... Altari ülemises osas (ülewalpool altaripilti) on pealkiri: Soli Deo Gloria.
S. Karling. Holzschnitzerei und Tischlerkunst der Renaissance und des Barocks in Estland. Tartu, 1943, lk. 418-419: Der schliechte Altar in der einsam gelegenen Pfarrkirche Werpel (Varbla), der wahrscheinlich um 1797 entstanden ist, bewahrt mehr von den Traditionen des XVII. Jahrhunderts, was besonders in den Seitenornamenten, die an grosse, sich ringelnde Drachen erinnern zum Ausdruck kommt.