Mälestise nimi Oreliprospekt, 19.saj. (puit, metall)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Materjal: puit.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: W. Saueri firma Oderi-äärses Frankfurt’is
Mõõtmed: kõrgus ca 500 cm; laius 350 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Oreliprospekt on valmistatud puidust tisleritööna, kaetud põhiosas pehmetes rohelistes toonides õlivärviga, üksikelemendid erkpunase õlivärvi ja pronksvärviga. Pseudogooti stiilis prospekt on valminud 19. saj. II poolel. Prospekt koosneb viiest kõrvuti paiknevast metallist oreliviledega väljast. Traditsiooniliselt on keskmine väli kõrgem, äärmised veidi madalamad ja nendevahelised väljad veelgi madalamad. Oreliviled on piiratud teravkaarega. Prospekti ülaosa on kaunistatud tüüpiliste gooti elementidega nagu ehisviilud, ristlillikud viilude tipus, kolmiksiirud ja hammaslõikelise rinnatisega päädivad tornikesed. Raamkonstruktsioonid on täidetud viilungiga.
Orel on valminud W. Saueri firmas Oderi-äärses Frankfurt’is.
Koostas: Egle Tamm, kunstiajaloolane