Mälestise nimi Laualühter ühe tulega, 19.saj. (messing)

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui antikvaarse väärtusega historitsistlik küünlajalg 19.saj. lõpp või 20.saj. algus; oma aja kunstimaitse tunnistaja.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 45.

Tehnika: vahatatud, stantsitud, hõbetatud.
Dateering: 19.saj.
Mõõtmed: kõrgus 33, 8 - 34 cm, jalami Ø ca 15, 2 cm, küünlapiibu kõrgus 4, 5 cm
Märgid (meistrimärgid): Jalami serval vabrikutempel: MEC
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Hõbetis tugevasti kulunud, messingipind patineerunud, küünlarasvaga määrdumise kohtades rohelisi oksiidilaike. Jalam servast mõlkis. Jalami aluses puitkettas ja selle katteriides koiauke.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Historitsistlik ülaltpoolt laieneva samba kujuline küünlajalg (paarik reg. nr. 19836) ümmargusel profileeritud jalamil; torukujulise küünlapiibuga, millesse asetub siledaservaline, äärest diagonaalviirutusega küünlapesa (krae Ø 7 cm). Profileeringud ääristatud treivöötidega, jalamil kaks stantsitud dekoorivööndit: ühel mummud, teisel diagonaalviirutus; tüvisel kaks samasugust mummudega vööndit, üks samasugune küünlapiibul. Jalamit ja tüvist ühendava valudetaili (krae) serv rihveldatud, samasugune ka tüvise tipudetail. Küünlajalg on monteeritud raudvardale; kruviliidestega.
Ekslikult üleväärtustatuna paari aastakümne eest koos paarikuga anti hoiule Viljandi Muuseumisse (vastuvõtuakt nr 2, 02.06.1977). Tagastati muuseumist kogudusele 17.12.2004 (akt 1-2004).