Mälestise nimi Seinalühter ühe tulega, 19.saj. (malm, pronksvärv)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Identsel kujul säilinud kodumaine seinavalgusti 19.sajandist.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 74 (1)

Materjal: pronksvärv, tsink.
Autor, valmistamise koht: Tartu ettevõtja Eduard Dross
Dateering: 19.saj. lõpp või 20. saj. algus
Mõõtmed: ulatus seinast max ca 39 cm, laius max ca 33, 5 cm,
plaadi laius ca 18 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Seinaplaadil muinsuskaitsemärgistus MKI 20 K 29
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pseudogooti stiilis seinalühter (sarnane kui reg. nr. 19853), tsingist valatud, kaetud pronksvärviga. Kaheksatahulise põhiplaaniga lehtrikujulisele, profileeritud servaga seinaplaadile kinnitub kergelt kaarjas konsoolhaar, mille tipust horisontaalselt hargnevad kaks sirget, otstes ülespöörduvat küünlahaara.
Haarade vahel sirge vertikaalse varre otsas küünlapiipudest kõrgemale ulatuv ristlillikrist. Konsoolhaar on kaunistatud 5 paari nn. krabidega, küünlahaarad on liigendatud tüvisevõrudega. Rasvataldrikute pinda katab taimne valudekoor; küünlapiibud on kaheksatahulised lehtrid. Seinaplaadi servas olnud neljast plastilisest akantuslehest alles 3. Seinalühter on seadistatud elektrile, juhtmed kinnitatud musta isoleerpaela ja kleeplindiga. Tugevasti mustunud üleni, plaadi serv oksüdeerunud,
krohviga määritud.
Paikneb rõdu all lääneseinal (põhjapoolne).

Suhteliselt odavaid, omal ajal moodsaid pseudogooti stiilis tsingivalu kirikuvalgusteid, mida valmistati seeriatoodanguna enam kui poole sajandi vältel (alates 1860. aastate keskelt), sai tellida Tartu ettevõtja Eduard Drossi ärikataloogi alusel ning neid on kirikuis säilinud hulganisti.