Mälestise nimi Tornikell, I.W.Strandtmann, 1822 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Kunsti ja kultuuriväärtusega kodumaine tornikell 19.saj. algusest.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 519), 1980. aastast Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 87

Materjal: pronks.
Autor, valmistamise koht: Tartus Strandtmanni valukojas
Dateering: 1822. aastal uuesti valatud
Mõõtmed: Ø ca 68 cm, kõrgus ca 68 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Korpuse ülaosas kahe madalreljeefse akantusvööndi vahel mõigasprofiiliga ääristatud valutekstivöönd:
I • W • STRANDTMANN • IN • DORPAT • ANNO • 1822.
Korpuse küljel keskel valutekst:
NACH IHRER ZERSTOEHRUNG • IM • IAHRE • 1816 • DURCH DAS GEWITTER RESTITUIRT • DURCH DIE HERREN KIRCHEN VORSTEHER • LANDRATH • PETER • REINHOLD VON • BOCK •
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Sõnavahed, milles tähed puuduvad on prao kinnijootmisega kahjustatud. Kella välispind oksüdeerunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Rikkalikult profileeritud tornikell, mis on tornipõlengus allakukkumise järel Tartus Strandtmanni valukojas 1822. aastal uuesti valatud.
Kellakroon 6 sanga ja sangadest vähe kõrgemale ulatuva keskaasaga. Kell on tornist maha võetud ja asub kirikusse ehitatud puukuuris ega ole üksikasjaliselt vaadeldav.

Uude torni paigutati ka 1745. a. päritolev kirikukell, mis on 20 tolli kõrge ja 27½ tolli läbimõõtes. Kella peal seisavad kirikueestseisjate nimed: Landrat Peter Reinhold v. Sivers ja kreiskohtunik rüütel August von Bock. Ka on öeldud, et ta on 1822. aastal J. V. Strandtmanni poolt valatud ümber. Kella hääl oli olnud enne 1817. a. tornist allalangemist palju kõlavam ja mahedam. See võib ka õige olla, sest kella seest paistab peale ümbervalamistki pragu selgelt silmi. Kellahelin kostab praegu üsna kaugele, olles kutsujaks hääleks jumalateenistusele, kaasleinajaks, kui mõni meistki peaks varisema emakesse maamulda. Lühike ülevaade Paistu-Maarja ev.-lut. usu kirikust ja kihelkonna elust-olust 700-aastase juubelipäeva mälestuseks. Paistu, 1934, lk. 17