Mälestise nimi Oblaatide toos, 19.saj. (valge metall, hõbetatud, seest kullatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Muinsuskaitse alla võetud kui historitsismiaegne Eestis toodetud sakraalese.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 151.

Tehnika: hõbetatud, kullatud seest.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõttes Tartus
Dateering: 19. sajandi lõpus või 20. sajandi alguses
Mõõtmed: kogukõrgus ca 14, 5 cm, suudme Ø ca 12, 2 – 12, 4 cm, põhja Ø ca 14, 5 cm, risti kõrgus (koos jalamiga) 3, 7 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Allserval graveerituna: Tarwastu ew. - luth. usu kirik.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Põhja äär lopergune.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Silindrikujulise, allservast laieneva kehamiga, ümmarguse põhjaga oblaaditoos, kergelt kumera kaanega. Kaane tipus ümaral jalamil lihtne rist. Toosi kaunistuseks kaks pressitud reljeefset dekooririba (fruktimotiivid). Allserval graveerituna: Tarwastu ew. - luth. usu kirik. Oblaaditoos, samuti kui karikas (reg. nr. 19886) ja leivik (reg. nr. 19887), millega ta kokku kuulub, võib Eduard Drossi ettevõttes Tartus olla valmistatud 19. sajandi lõpus või 20. sajandi alguses. Hõbetise pind oksüdeerumisjälgedega, kaane serv kulunud messingi paljandumiseni, toosi sees säilinud algne kullatis. Põhja äär lopergune.
Tartu ettevõtja Eduard Drossi 1915. aasta kataloogis (Katalog u. Preiskurant der Anstall für Kirchengeräte u. Ornamentik Eduard Dross. Jurjew, Livland) nr. 110.
Koostas: Sirja Simson, kunstiajaloolane