Mälestise nimi Karikas, 19.saj. (messing, hõbetatud, seest kullatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui historitsismiaegne sakraalese, millele täpselt sarnast teist Eesti kirikutes ei ole.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 152

Tehnika: hõbetatud, kullatud seest.
Dateering: 19. sajandi II pool
Mõõtmed: kõrgus 21, 6 - 22 cm, kupa Ø 7, 5 cm, jalami Ø 12, 2 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Tüvise tipus kupa all tugevasti oksüdeerunud koht, kupa ühenduskoht tinaga paigatud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Väga omapärane, ebaharilike proportsioonidega – avarduva huuläärega dekoorita kupa ahtake silinder, kohrutusjälgedega jalam kupaga võrreldes kõrge ja massiivne ning omab lilledest ja lehtedest dekoori. Tüvis saleda balustri kujuline. Valmistaja kohta andmed puuduvad, valmistamise aeg võiks olla 19. sajandi II pool. Kupal seest kullatis tugevasti kulunud, pealt hõbetis kulunud nii kupal, tüvisel kui ka jalamil.
Koostanud: Sirje Simson, kunstiajaloolane