Mälestise nimi Seinalühter "Paulus" viie tulega, 19.saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine tüüpiline kirikuvalgusti historitsismiajast 19. sajandi II poolest – 20. sajandi algusest.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 165.

Materjal: messing, tsink.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte
Dateering: 19. sajandi II pool – 20. sajandi algus.
Mõõtmed: seinaplaat ca 36, 7 x 18, 5 cm, konsoolhaara ulatus seinast ca 43 cm, haruhaara pikkus ca 20, 5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Seinaplaadi allservas graveerituna PAULUS.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Püstisele, tipust teravkaarsele messingplaadile kinnituv seinalühter viiele küünlale. Haarad siledad, kergelt lapikud, otsast ümarikud. Kaarja konsoolhaara tipus olevalt jaotuskettalt hargneb neli S-kujulist haruhaara, viies küünlapesa toetub samale jaotuskettale lühikese sirge varre otsas püstakult. Haarakinnitused sõrmtapiga. Küünlapiibud jalaga koonilise vaasi kujulised. Seinaplaadile kinnitub tsingisulamist valatud, alumiiniumvärviga kaetud meesfiguur – apostel Paulus, kelle atribuudiks suur mõõk, millele ta vasaku käega toetub. Seinaplaadi allservas graveerituna PAULUS. Oksüdeerunud, mustunud, eriti seinaplaat. Lühter on seatud elektrile, taldrikuid ja piipe läbivad avad väikesed. Juhtmestik vana, mistõttu vajab uuendamist. Soovitav oleks taastada algsesse olekusse küünlalühtrina.
Asub kooriruumis põhjaseinal.
Tartu ettevõtja Eduard Drossi poolt pakutavate nn. romaani stiilis lühtrite hulgast, 19. sajandi teisest poolest – 20. sajandi algusest. 1915. aasta kataloogis (Katalog u. Preiskurant der Anstall für Kirchengeräte u. Ornamentik Eduard Dross. Jurjew, Livland) nr. 38. Leidub paljudes kirikutes. Figuurid jäljendavad Peter Vischeri (1460-1529) loodud apostlikujusid Püha Sebalduse hauamonumendil Sebalduse kirikus Nürnbergis (Drossi kataloogis: Apostel nach Peter Vischer in der Sebalduskirche zu Nürnberg).