Mälestise nimi Portaal, 14. saj. algus (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Ehitis, Hoone, Portaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui keskaegsele Tallinnale iseloomulik ajastuomase kunstilise kujundusega arhitektuuridetail 14. sajandist

Arhailine romaani stiili mõjudega perspektiivportaal kohalikust paekivist.
Teravakaarne perspektiivportaal lõunapoolsesse külglöövi. Palestik ja arhivolt kolmeastmelise vertikaalse profileeringuga, väline profiil lameda ümarvöödiga, keskmine pirnvöödiga, sisemine täisnurkne mahalõigatud nurgafaasiga. Talumivöö on kitsas ja astendatud samas rütmis palestiku profiiliga. Talumivöö eenduvatelt nurkadelt vaatavad alla „põrgukoletiste“ maskid, vahekohtadel on viinapuuleht.

Tallinna dominiiklaste kloostri Püha katariina lõunapoolne lääneportaal

Muinsuskaitse all alates 1983 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 480

Arhiivimaterjalid TKVA-s

(2015) Dominiiklaste kloostri Püha Katariina kiriku peauste restaureerimise tegevuskava. Koostanud OÜ Vana Tallinn. TLPA MO arhiiv n. 9, s. 9182.
(2001) Dominiiklaste Püha Katariina kiriku lääneportaalide konserveerimisprogramm. Koostanud OÜ Vana Tallinn. TLPA MO arhiiv n. 12, s. 615 A, B.

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: tõenäoliselt 14. sajandi algus
Mõõtmed: üldkõrgus ca 450 cm, üldlaius 295 cm, ava kõrgus 397 cm, ava laius 195 cm, portaali sügavus 70 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): konserveeritud, uksed restureeritud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Portaal müüriti kinni pärast 1531. aasta tulekahju, mil kirik hävines; taas avati 1874, kui suurkaupmees Andreas Koch laskis kiriku lääneosa laoruumiks ümber ehitada. Portaali parandati siis paksu moonutava krohviga. Restaureeriti ja talumid osaliselt rekonstrueeriti esmakordselt 1954. Viimane restaureerimine OÜ Vana Tallinn poolt 2002 (vt. M. Limberg. Katariina kiriku kiviportaali konserveerimine. Renovatum Anno 2006, lk. 35-36). Algsed uksed on hävinud ja nende kuju kohta puuduvad andmed. 2015.a restaureeriti uksed, välislaudis uuendati.