Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 19.saj. II pool (malm)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Levinud, tüüpilise kujundusega seinavalgusti 19.saj. lõpust. Kultuuriloolise väärtusega.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 193: 10

Materjal: pronksvärv, tsink.
Autor, valmistamise koht: Tartu ettevõtja Eduard Dross
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: ulatus max ca 36 cm, seinaplaadi laius ca 17 cm, risti kõrgus ca 9 cm, keskmise haara diagonaalpikkus ca 24 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Juhtmete tarvis on seinaplaadi keskele murtud silmatorkav auk.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pseudogooti stiilis kolmetuleline tsingivalu seinalühter (sarnane kui reg. nr. 20004, 20005, 20006, 20007, 20008, 20009, 20010, 20011, 20012), kaetud pronksvärviga.
Kaheksatahulise põhiplaaniga, kahe lillornamenteeritud profiilvööndiga seinaplaadi keskmest hargnevad horisontaalselt kolm sirget kuuetahulist kaunistusteta, otsas täisnurkselt ülespoole pöörduvat haara, mis lõppevad taimse valudekooriga rasvataldriku ja kaheksatahulise lehterja küünlapiibuga. Seinaplaadi ülatahule kinnitub ristlillikrist. Seinalühter on seadistatud elektrile. Seinalühter on mustunud; pronksvärvi mahakulumist.
Seinalühter paikneb pikihoone lõunaseinal läänepoolsena.

Suhteliselt odava hinnaga, omal ajal moodsaid pseudogooti stiilis tsingivalu kirikuvalgusteid, mida valmistati enam kui poole sajandi vältel alates 1860.aastate keskelt, sai tellida Tartu ettevõtja Eduard Drossi müügikataloogi alusel. Seetõttu on tegemist Eesti kirikutes küllaltki rohkearvulisena säilinud, mitte niivõrd kunsti- kui ajalooväärtusliku inventariga.