Mälestise nimi Seinalühter kolme tulega, 20.saj. algus (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kujundusega kiriklik tarbeese XIX/XX sajandi vahetusest

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 194: 8

Tehnika: kullatud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 20. saj. algus
Mõõtmed: kõrgus max 32 cm, seinaplaadi Ø 17 cm, haara pikkus ca 21 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): haarad markeeritud numbritega 10, 11 ja 12
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kullatis osaliselt kulunud, haarade nr. 10 ja 11 rasvataldrikud mõlkis
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 3- haaraline seinalühter kolmele küünlale (sarnane kui reg. nr. 20019 –20020, 20022 - 20027). Profileeritud seinataldriku ülaservaga ülaservaga liitub lihtsa vormiga rist, mille ühendus plaadiga moodustab lameda ristijalami, mis kinnitusplaadi allservas jätkub. Haarad S-tähe kujulised, otsast lameda paisutusega; kinnituvad sõrmtapiga.
Viljandi Pauluse koguduse poolt tagastatud 5. detsembril 1991; hoiustatakse demonteerituna.
Sarnaseid seinalühtreid leidub paljudes kirikutes. Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi toodete hulka - 1915.a. kataloogis (Katalog und Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 41.