Mälestise nimi Laualühter seitsme tulega, 19.saj. II pool (pronks)

Mälestise tunnus

Eklektilise kujundusega, kunstiväärtusega, levinud lauavalgusti 19.saj. II poolest. Nn tööstuslik kunst.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 201. Ilmselt on lühter toodetud Venemaal.

Materjal: pronks.
Tehnika: kullatud, valatud.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: kõrgus 63, 5 cm, jalami Ø 19, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Puudub 4 küünlakraed
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Balusterdetailidest komponeeritud kuue horisontaalhaaraga laualühter 7 küünlale (paarik reg. nr. 20032), valatud kollasest metallist, pinnadekoorita, on olnud kullatud. Tüvis põhiosas torujas, allpool koonilise ja keraja paisutusega. Tüvise ja haarade liitekoht samuti kerajas, kogu haaraosa vabalt ringikeeratav. Haaravöötmest allpool kettakujulise kinnituskoha küljes neli vestikaalset baluster-iludetaili, mis allotsas lõppevad rõngaga. Kooniline jalam toetub neljale nupuga tipnevale sammasjalale.
Rasvataldrikud on siledad kettad, küünlapiibud vaasikujulised. Kullatis veelgi vähem säilinudkui paarikul. Üleni patineerunud, mustunud. Jalamil küünlarasva tekitatud oksüdeerumislaigud. Puudub 4 küünlakraed, tipmise küünlapesa rasvataldrik lopergune.
Hoiustatakse arhiiviruumis.