Mälestise nimi Küünlajalg, 19.saj. II pool (malm)

Mälestise tunnus

Sarnased küünlajalad, mida sai tellida Tartu ettevõtja Eduard Drossi müügikataloogist on tüüpiliseks näiteks 19. sajandi II poole – 20. sajandi alguskümnendi kirikuinventarist.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 205

Materjal: tsink.
Autor, valmistamise koht: Tartu ettevõtja Eduard Dross
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: kõrgus ca 70 cm, pealt Ø max 20, 5 cm, Ø min 17, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): jalamisse puuritud juhtmeava
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pseudogooti stiilis altariküünlajalg (paarik reg. nr. 20037), tsingist valatud, kaetud pronksvärviga. Küünlajala kujunduses on kasutatud gooti arhitektuurile omaseid elemente. Kõik küünlajala osad - jalam, tüvis, tüvisevõru, rasvataldrik on kuuetahulise vormiga. Piilarikujuline tüvis seisab azhuursete vertikaalsete küljetahkudega soklil, mis omakorda toetub kõrgele mõikalise profileeringuga jalamile. Tüvise lõpetab taimornamentikaga kapiteel, mille kohal paiknev lame rasvataldrik on ääristatud sakmelise randiga, randi allkülge kaunistab kolmiksiirulistest kaartest moodustuv “pits”. Küünlajalg on olnud seadistatud elektrile (jalamisse puuritud juhtmeava).