Mälestise nimi Küünlajalg, 19.saj. II pool (malm)

Tüüpiline pseudogooti stiilis kujundatud lauavalgusti 19. saj. II poolest.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 208

Materjal: pronksvärv, tsink.
Tehnika: graveeritud, valatud.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: kõrgus ca 59, 5 cm, jalami Ø max 19 cm, Ø min 17, 5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): jalami küljel graveeritud annetustekst (paarikul oleva teksti järg): Persti valla noortest meestest
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): jalamisse on puuritud juhtmeava
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Eklektiline, pseudogooti tüüpdetailidega altariküünlajalg (paarik reg. nr. 20038), tsingist valatud, pronksvärviga. Küünlajala tüvis on mõigaspiilari kujuline, mis keskosas ümardub sõlmeks. Tüvise allosa lõpetab kerajas paisutus, millel on plastiliselt kujutatud nelja evangelisti sümboleid. Sokkel gootipärase pinnakujundusega kaheksatahuline simsiga ääristatud post. Jalami kujundus sarnane kui seinalühtritel reg. nr. 20004-20013 kaheksatahulise põhiplaaniga, kahe lillornamenteeritud profiilvööndiga. Kujunduses on kasutatud gooti arhitektuurile omaseid elemente. Tüvis tipneb taimornamentse kapiteeliga, mille kohal paiknev lame rasvataldrik on ääristatud sakmelise randiga, randi allkülge kaunistab kolmiksiirulistest kaartest moodustuv “pits”. Küünlajalad on olnud seadistatud elektrile (jalamisse on puuritud juhtmeava).