Mälestise nimi Laualühter kolme tulega, 19.saj. (pronks, hõbetatud)

Levinud kujundusega lauavalgusti 19.saj. II poolest. Tööstuslik kunst.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 213.
Sarnaseid laualühtreid oli 1991. aastal alles kolm. Praegu on lisaks registrisse kantule olemas veel ühe lühtri haaraosa koos tüvise ülaotsaga (küünlapiibuga).

Materjal: pronks.
Tehnika: hõbetatud, valatud.
Dateering: 19.saj. lõpp või 20.saj. algus
Mõõtmed: kogukõrgus ca 52 cm, tüvise kõrgus koos küünlapiibuga ca 30, 5 cm, ilma ca 22, 5 cm, haaraosa kõrgus max 26 cm, haaraosa laius 43 cm, jalami Ø max 15 cm
Märgid (meistrimärgid): Jalami servas vabrikumärgid: A K (vapikujulisel osaliselt loetaval templijäljendil); profiilpea vaatega vasakule (ümmargusel templijäljendil); G P (?).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Hõbetatud metallist valatud juugendlik taimemotiiviline laualühter kolmele küünlale. Koosneb küünlajalaks sobilikust reljeefsete lehtedega kaunistatud siledapihalisest tüvisest, mis toetub kaheastmelisele rihveldatud ümmargusele jalamile millel samuti reljeefne akantusdekoor. Haaraosa koosneb kahest horisontaalsest (kergelt S- lookega) akantuslehtedega kaunistatud külghaarast ja keskmisest, samuti kergelt looklevast püsthaarast, mille küljest tahapoole sirutuvad paar akantuslehte ja ettepoole – õis, lehed. Pinnadekooriga küünlapiibud on kellukakujulised, rasvataldrik kujundatud viie kroonlehega kellukarosetina.