Mälestise nimi Piibel, 1898 (nahkköide, hõbe)

Kunst, Materjal, Paber, Metall, Väärismetall, Nahk, Objekt, Käsikiri/Trükis, Kirikuraamat.

Materjal: messing, nahk.
Tehnika: hõbetatud, trükitud, köidetud (nahkköide).
Autor, valmistamise koht: Tartus trükitud, H. Laakmann’i juures
Mõõtmed: 26, 5 x ca 21 x ca 7 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Tagumise sisekaane allservas paberkleebis:
BUCHBINDEREI Liniir-Anstalt I. LAAKMANN, Dorpat.
Esilehel trükikirjas annetustekst:
Õndsa Pahuwere Waga talutütre Marie Alexandrine Waga, sündinud 26. Augustil 1876, surnud 17. Jaanuaril 1897, mälestuseks Paistu kirikule Altari-Piibliks kinkinud tema ainus õde Kadri Hansen, sünd. Waga 1898.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tartus trükitud Piibel (Piibli raamat, see on kõik Jumala sõna… Jurjewis (Tartus), trükitud H. Laakmann’i juures 1897 aastal), mustas, hõbetatud messingpanustega nahkköites.
Köite esi- ja tagakaane nurkades reljeefsed hõbetatud messingnurgised voluudi- ja kõhremotiivi, kolmetise lehe ja helmevööga; ligilähedaselt sarnase kujundusega ka lukkum. Esikaane keskel lame reljeefne liiliaotstega rist (pikkus ca 8 cm), mille vasaku haara ots murdunud; alt liilia-lõpetus samuti murdunud. Tagakaane keskel samasugune lame graveeritud pinnadekooriga karikas (pikkus 8, 7 cm), mille pinnalt hõbetis kohati maha kulunud. Sharniiriga lukkumiosa tagakaane küljest lahti. Raamatuplokk peaaegu terve, väheselt määrdunud ja niiskuskahjustusega, mardikkahjustuse jälg UT osa lk. 277 – 295 allservas, hõbetis lõikeservadel tuhmunud (kulunud). Köitenahk vähesel määral kahjustatud (kulunud) selja peast ja pärast ning esikaanelt.

1898. aastal kinkis Holstre valla kirik vöörmünder Mihkel Hanseni abikaasa oma ainsa õe Marie Alexandrine Vaga mälestuseks ilusa altaripiibli, nahkköites, kõiksugu kaunistustega.Lühike ülevaade Paistu-Maarja ev.-lut. usu kirikust ja kihelkonna elust-olust 700-aastase juubelipäeva mälestuseks. Paistu, 1934, lk. 8
…Piibel on iluköites, rohkesti hõbedaga kaunsitatud, köidetud H. Laakmanni pool Tartus ja maksis 25 rubla. Kiriklikke mälestusmärke Paistu kihelkonnast. Registreerinud stud. theol. Aleksander Hinno, 1929. TÜ raamatukogu f. 55, n. 3, sü.78, lk. 29