Mälestise nimi Kroonlühter kahekümne kahe tulega, 19.saj. II pool (pronks, messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Materjal: messing, pronks.
Tehnika: trugitud, valatud.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: h u. 150 cm, ø u. 90 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kroonlühter on üherealine, reas on 12 haara, millest igaüks kannab kahte küünalt. Kokku on kroonlühtris kakskümmend neli tuld. Haarad on saleda S-kujulise vormiga ja kaunistatud lühikeste teravatipuliste keerduvate motiividega. Haarade sisemised otsad on mitmekordselt kokku rullunud. Iga põhihaara otsa kinnitub üks ja keskossa teine küünal, kokku moodustavad põhiküünlareast kõrgemal paiknevad küünlad omamoodi pseudorea. Küünalde rasvataldrikud on kergelt profileeritud ja mõõduka sügavusega. Küünlapiibud on sügavad, pisut paisutatud ja eenduva ülaservaga. Kroonlühtri tüves on saledavormiline, koosnedes mitmetest üksteisele vahetult järgnevatest pirnikujulistest paisutustest ja kuulidest. Küünalde krooni kohal asub mitu rida ehishaarasid. Neist kõige madalamal on kuus väänlevat lilleõitega kaunistatud ehishaara. Nende kohal, tüvese keskosas paiknevad kuus väljavenitatud S-kujulist väänlevate otste ja panustega haara, mis hoiduvad tüvese lähedusse, olles selle külge kinnitatud kahest punktist. Tüvese ülaossa kinnitub veel üks rida lilleõitega lõppevaid ehishaarasid – kokku on neid taas kuus. Tüvese allosas paikneb üleni põikisuunas soonestatud väike kuul. Kuuli all olevat nuppu pärgab akantusemotiiv.
Kroonlühter on seatud elektrile.
Asukoht: idapoolne.