Mälestise nimi Veinikann, annet. 1877 (messing, hõbetatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Tehnika: graveeritud, hõbetatud, trugitud, valatud, kullatud seest.
Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: annetatud 1877
Mõõtmed: h 43,3 cm, kabja ø 16,2 cm, suudme laius 22 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kannu kaanele on graveeritud annetustekst: Koddafer d. 4. September 1877.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Veinikann on annetatud Kodavere uue (praeguse) kiriku 100. aastapäevaks. Kannu kaanele on graveeritud annetustekst: Koddafer d. 4. September 1877. Annetusdaatum lubab veinikannu valmistamisaja paigutada 19. sajandi viimasesse veerandisse. Muinsuskaitse all on kann näidisena tolle perioodi kiriklikust tarbekunstist. Veinikann on silindrilise kehamiga, mis toetub ümmargusele kabjale. Silindri allosa, kannu “jalg” ja kabi on rihvatud. Kannu sang ja tila on kujundatud kolmnurksete vormidena. Tila on kaarjalt eenduv, sang – sirge. Sanga kinnituspunkte ja “nukki” ehivad taimsed ornamendipanused. Kannu ülaosa on ehitud valatud ornamendiribaga, mis kujutab lehtede ja marjadega viinapuuväänalt. Veinikannu kaas on lihtsa lameda vormiga, selle keskmes paikneb nupp ja sellel omakorda rist.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane